Minden színével, illatával - és baromi sok esővel… Jönnek a fázós reggelek, plédbe burkolózós, összebújós esték, forró teák, a fűtésszámla, és a Halloween.
Sokan most kaptátok fel az iszapot, hogy már megint ez a marhaság, és hogy magyar ember nem helovínezik, mert nálunk mindenszentek és halottak napja van. Anélkül hogy részletekbe bonyolódnánk, maradjunk annyiban, hogy egy ősi kelta ünnep, római közvetítéssel került a terjeszkedő kereszténység látókörébe, amiből később az általunk ismert emléknapok kialakultak, Írországban pedig a mindenszentek (éjszakája) az All Hallows’ Eve. De talán nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy az őszt sokan az elmúlással hozzák összefüggésbe, pedig jobb volna talán a megnyugvás, és elmélkedés szinonimájaként gondolni rá. Még a természettől teljesen elszakadt városi ember is érzi, hogy lelassul a Világ, a gyümölcsfák megszabadulnak terhüktől, és leveleiktől… Legnagyobb szerencsénkre ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk igazán jókat!
Az ősz ízei kivételesen aromásak, koncentráltak, talán éppen ezért is szeretjük őket nagyon. A sütőtök krémes édessége, az erdei gombák jellegzetes fűszeressége, a birsalma mókás fanyarsága, a méz selymes finomsága, a juhtúró sós szúróssága, az érlelt sonka testessége, és a gesztenye füstössége egészen különleges gasztronómiai örömöket ígérnek, amelyeket igazán kár volna kihagyni. Ezen remek alapanyagok meghálálják a törődést, a variációk száma szinte végtelen, most pedig mi is mutatunk párat, amelyeket természetesen meg is kóstolhattok nálunk. Az esős időjárás tehát egyáltalán nem kell, hogy rányomja a bélyegét a hangulatunkra, találjuk meg az ősz kincseit, és élvezzük azokat!
Aztán ki tudja, lehet, hogy egy pohárka jófajta ital után még a tökfaragáshoz is megjön a kedvünk…
Kövess bennünket weboldalunkon, Facebookon, Instagramon, Tumblr-en!