Gekko Pub

Gekko Pub

Beer-lak

2016. szeptember 19. - Gekko Pub Szombathely

Egy sör nem sör. Két sör fél sör. Négy sör egy sör, de ugye egy sör nem sör…image_86.jpeg

Kézműves söreink mellett állandó két főszereplőnk csapra verve: Soproni és Krusovice világos, illetve állandó jelleggel harmadikként egy “vendégsör” csatlakozik - most készletünk erejéig: barna Krusovice. 

image_90.jpeg

Sötétbarna lager, enyhe malátaaromával. Alapanyagai a kiváló minőségű moráviai maláta és zateci komló. Különlegessége az alacsonyabb, 3,8 %-os alkoholtartalom, mely a sört könnyűvé, fogyaszthatóvá teszi, ezért hölgyek számára is bátran ajánljuk. - Saját tapasztalatunk: habja a világoséhoz hasonlóan szép kemény és sűrű, nem oszlik szét másodpercek alatt. Illata enyhén édeskés, ízéről az első kortyoknál az jut eszedbe, hogy füstös. Tökéletesen harmonizál egy jó kis sonkás vagy baconon-os tortilla tekerccsel, amelyet fokhagymás mártogatóssal tálalunk.

image_95.jpeg

A sörforradalomnak nincsenek határai. A napjainkban gyártott igazi Csíki Sör a csíkszentsimoni sörmanufaktúrában, székelyek által előállított természetesen magas alkoholtartalmú Bock típusú sör. Az 1516-os bajor tisztasági törvény alapján vízből, sörárpából, komlóból és élesztőből készül. A lefőzött sörlé természetes úton érlelődik, a folyamatot semmivel nem gyorsítják fel, illetve nem is pasztőrizálják, ezzel is gazdag ízvilágot nyújtva. A góbéság a címkén is megtalálható, ilyen hívószavak: „felvidít, üdít és táplál”. Ki ne akarna vidám, adomázó társaság tagja lenni?

image_92.jpeg

Az Igazi Csíki sör egy újabb zseniális identitásőrző kezdeményezés, ami tökéletesen jellemzi a székely "megnemalkuvó" mentalitást. Az alapanyagok tekintetében a komlót Segesvár környékéről, a sörárpát Felvidékről/Szlovákiából szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. Típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a bock típushoz. Enyhén édeskés ízű, kevésbé világos színű, magas alkoholtartalma (6%) miatt ünnepi sörtípusként is ismerik. - Marhahúsos pappardellével társítva, melyet paradicsommal és parmezánforgáccsal elkábítva tálalunk, talán a "fifikát" is megleljük. 

image_87.jpeg

Sörapu tudja mi kell néktek: narancsos-mézes félbarna gyömbéres sör, amelyből árad az atyai szeretet. Hogy étel és bor harmóniája hogyan viszonyul egymáshoz - közismert tény, de mostanra már egyre gyakoribb, hogy egy pohár sört rendelnek a vendégek étkezés előtt. Hogy a trend volt-e előbb vagy a sör jótékony hatásait alátámasztó vizsgálatok, ma már nem lehet tudni. Mindenesetre tökéletesen előkészíti a gyomrot, mintegy energiákkal telíti az étkezés előtt. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, bátran érdeklődjön felszolgálóinktól, hogy az elkövetkező étkezés a lehető legkellemesebb élményt jelentse számu(n)kra - azaz milyen sört fogyasszunk a fogásokhoz. Ami a halakat illeti, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben remekül “úsznak” a sörben. Ha ennek a párosítása mellett döntünk, javasoljuk fish and chips ételünket - tőkehal rosejblivel, mivel a sörben megjelenő pörkölési aromák remekül harmonizálnak a sütés során keletkező halízekkel.

image_91.jpeg

Ne habozz! A Keserű Méz – valódi „feszültséget” hordoz magában: vibráló és energikus. A maláta édessége kekszes, gyümölcsös aromái vadvirágot és virágmézet idéznek, komlókaraktere pedig herbális. Opálosan áttetsző, hófehér habbal. Az új magyar sörfőzés első nagy meglepetése: kísérleti sör, amely új műfajt teremtett. A „hopláger” – ez a triplán komlózott, erős lágersör – Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére. Méltán lett az egyik legismertebb hazai kézműves sör, javasoljuk, hogy kóstoljátok meg, a többit meg lerendezik az ízlelőbimbók a kortyok közben. Például kapcsolatban vele: mustáros grill tarja sült hagymával, tükörtojással.

image_93.jpeg

Jobb adni, mint kapni! Tuck baráttól halljuk ezt az alapvetést a Tüzes íjász című filmben, miközben bőszen osztja az ellent hatalmas furkósbotjával, a keresztény irgalmasság nevében. Persze két torzsalkodás között neki is jól esik egy kis felfrissülés…
„…akkor Tuck barát a fellegek felé emelt egy marék árpagabonát és ekképp szólt híveihez… a bolondok ezt a gabonát felzabálják, állatok elé vetik… pedig az Úr azt szeretné, ha méltóbb módon vennénk magunkhoz e nemes terményt… áldassék így tehát az Úr neve, miképp mosolyt hozott orcánkra a bánatok idején azonáltal, hogy megteremtette számunkra a sert…”
A s(h)erwoodi legendárium hozzánk is megérkezett, igazi belga jellegű kézműves sörök formájában!
A Tuck barátról elnevezett nedű legalább akkorát üt, mint ő maga, a 7,5%-os alkoholtartalom azonban nem tolakszik előre, egyszerűen csak simán fejbe vág. Ajánljuk párosításnak quesadillánkat, melyet fűszeres, omlós marhával, grillezett csirkemellel, de akár vega verzióban is elkészítünk nektek - utóbbit dupla cheddarral megfejelve.

image_94.jpeg

Sherwood ale - Tuck méltó párja, ám - éjfekete színe másfajta ízvilágot előlegez meg. A sörmanufaktúrák az egész világon lendületben vannak, egyre erősebb a piac: a speciális ízű sörök nemcsak a szájat kényeztetik, a szemnek is kedvesek. Robin Hood hangulatára játszik rá a címkével, benne van a naiv festészet bája, de kézműves sörhöz nem kell okvetlen Da Vincit feltámasztani. Ez nem baj, hanem báj. Mondjuk a kemencés, sörben sült egész csülök is szebb, mint egy festmény. Íme:

image_107.jpeg

Tuck ellenpontja az igazán kecses Maid Marian, egy mézes, szűretlen búzasör, ami kiválóan passzol könnyű ételek, halak, szárnyasok mellé. Az élesztősen palackozott különlegességet belga búzasörökre jellemző fűszeresség és gyümölcsösség kíséri, egy árnyalatnyi virágos gondolattal. Kiváló ízkiemelő jellemzői miatt ajánljuk tepsiben sütött csirkeszárnyainkhoz, amelyet chilis mártogatóssal tálalunk.

image_108.jpeg

És ha valami könnyedebbre vágysz, neked ajánljuk zöld rágcsálnivalóink egyikét. Friss, zamatos, egészséges - SŐT! Tudtad, ha csak egy betű változik, az még belefér? Saláta… Maláta… :-)

Szombathely, Szelestey u. 2.

www.gekkopub.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkopub.blog.hu/api/trackback/id/tr5111724313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása