Gekko Pub

Gekko Pub

„Megmondtam, hogy bontott csirkét hozzál! Bontott csirkét! Bontott csirkét!”

2015. november 28. - Gekko Pub Szombathely

Bizonyára sokan emlékszünk még a régi, legendásan ötletes tévéreklámra, amikor emberünk sehogy sem tud az asszony kedvére tenni, mert ő ragaszkodik a címben szereplő szárnyashoz. Nos, azóta évtizedek teltek el, a reklámok javarésze ma már egészen fantáziátlan, de a csirke sosem megy ki a divatból, és ez egyáltalán nem a véletlen műve. Sőt, eleink már 5-7000 éve is előszeretettel fogyasztották, igaz, hogy akkoriban még hírből sem ismerték az egészséges táplálkozást. (Mondjuk nem is volt túlsúlyuk, magas vérnyomásuk, meg cukorbetegségük…)

Ezen sorok írójának legkorábbi emlékei a csirkéről egy büféhez kötődnek, ahol a kirakatban volt a hatalmas grillsütő, benne pedig ott pörögtek a madarak hosszú nyársakon. Bármeddig el tudtam volna nézni őket, és ez azóta sem változott, főleg hogy a - már említett - bugyuta reklámokból egy idő után elegem lett. Sokkal jobb, mint a tévéműsor. Na és az az illat!

Anélkül hogy elmerülnénk az emberi szervezet szövevényes biokémiájában, maradjunk annyiban, hogy a csirkehús – azon felül, hogy ha jól készítik el, nem csak nagyon finom, hanem – fontos szerepet is játszik táplálkozásunkban. Vitaminokat, és nyomelemeket tartalmaz, és több mint 20%-a fehérje, zsírtartalma viszont jóval alacsonyabb, mint a vörös húsoké, ezért szinte „büntetlenül” fogyaszthatjuk. (Persze észszerű keretek között - a testépítők non-stop „csirkerizs”, rosszabb esetben „csirkerizsa” étrendjét senkinek sem ajánljuk.) A mell íze semleges, ezért szinte mindennel nagyszerűen variálható, és bár ez a legszárazabb rész, egyáltalán nem kell, hogy fojtogasson! Mi rántani szoktuk, vagy paradicsomot halmozunk rá sajt társaságában, aztán kemencében sütjük meg, de készülhet krémsajttal és sonkával is. Ha fűszeresebbre vágytok, jó választás lehet a klasszikus kijevi verzió, vagy a snidlinges juhtúróval töltött szezámmagos bundás változat is. Ha mindezeket kipróbáltátok, további finomságokat is kóstolhattok nálunk, ráadásként nem csak hogy a konyhai munkálatokat hagyhatjátok ki, de még az esetleges perlekedést is megúszhatjátok életetek párjával, ha nem megfelelő formátumú csirkét vittetek haza.

Kövess bennünket weboldalunkon, FacebookonInstagramon, Tumblr-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkopub.blog.hu/api/trackback/id/tr48122584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása