Gekko Pub

Gekko Pub

Vajon mi lehet az, amiben biztosan megelőzzük mi magyarok Nepált, Bolíviát, és Etiópiát, de az Európai Unióban a legutolsó helyen állunk?

2015. október 08. - Gekko Pub Szombathely

Nem, nem a GDP, hanem az egy főre jutó éves halfogyasztás. Oké, nem is vagyunk egy tengeri nagyhatalom, ám azért folyóink, tavaink vannak. Mondjunk gyorsan a rántott halon és halászlén kívül egy harmadik halételt, úgy, hogy a ruszli, meg szardínia nem ér! Na ezért (is) eszünk kevés halat.

Sokan, sokszor leírták, hogy ez nem jó, a halfogyasztás növelésével valószínűleg tovább, és legfőképpen egészségesebben élhetnénk, a japánok például több mint tízszer annyi halat esznek, mint mi, és átlagosan 8 évvel tovább élnek. Ez mind szép és jó, kerekedjünk hát fel, és szerezzünk halat! Szinte idáig hallom, ahogy kattognak a fogaskerekek, és tényleg nem egyszerű a mutatvány. Elmehetünk például horgászni! Na jó, nem. Klasszikus halpiac híján ugyan nem lehetetlen jó minőségű friss halhoz jutni, de menni kell utána, az biztos. Másik lehetőségként választhatunk fagyasztott terméket is, ám ha csak egy sima, egyszerű rántott, vagy sült halra vágyunk, akkor sem kecsegtet minket a siker mámorítóan édes ígéretével az „akár 80%-ban” halat is tartalmazó zacskózott jégdarab-halmaz, ami kiolvadva felére, sütve hatodára megy össze, és még szét is mállik. Persze-persze, vegyünk egész halat, a háziasszony borzasztóan fog örülni neki, ha lehet pikkelyezni, nyúzni, zsigerelni, és még a plafon is halas lesz a konyhában. Macerás ez a hal-dolog, maradjunk annyiban - arról nem is szólva, hogy legtöbbünknek fogalma sincs róla, hogy mennyi igazán finom fogást lehet készíteni belőlük. Nincs igazi hagyománya, nem értünk hozzá, esetleg büdösnek tituláljuk, és kihagyjuk az étrendünkből. Marad a karácsonyi kötelező halevés, meg nyáron papírtálcáról betolunk egy „balatoni” hekket a strandon. Mindeközben még az sem zavar meg ebben minket, hogy a hekk tengeri hal.

Nem is akármilyen! Vaskos, kemény, és fehér húsa csaknem szálkamentes, egyben marad, íze pedig egyáltalán nem tolakodó. Kalóriaszegény, ugyanakkor kiváló fehérjeforrás, és a sokat emlegetett Omega 3 zsírsavakkal is ellátja szervezetünket. Azon felül, hogy ezzel máris sokat tettünk keringésükért, a hekket szinte végtelen számú variációban használhatjuk leveshez, ragukhoz, süthetjük, panírozhatjuk, fűszerezhetjük kedvünkre, így megunni biztosan nem fogjuk. Néhány ötletet tőlünk is el lehet lesni, ráadásul az egész beszerzési-elkészítési tortúrától is megmenekülhettek, és egyedül az élvezetes részre koncentrálhattok, mert mi már mindent meghekkeltünk nektek. Kedvező ár/érték arányban.

Kövess bennünket weboldalunkon, FacebookonInstagramon, Tumblr-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkopub.blog.hu/api/trackback/id/tr627948982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása