Vannak filmek, melyekben annyira jól eltalált 1-1 kajajelenet, hogy utána rövid időn belül neked is kötelezően enned kell. Van, ami most kapásból eszedbe jutott? Amikor annyira gusztusos egy Nagy Zabálás vagy egy adott étel látványa, hogy azonnal megkívánod?
A filmtörténelem talán egyik legkiadósabb étkezése az Aranyeső Yuccában klasszikussá vált éttermi jelenete, ahol Bud versenyt eszik a simlis helyi seriffel. A sokszor idézett párbeszéd egyben a legtömörebben leadott rendelés is:
- Mit hozhatok második fogásként?
- Mindent!
Szárnyát vagy combját? Nekünk mindegy, csak repüljön! A vígjáték az étteremkritikusok Michelin-csillagos világába kalauzol bohém módon. Mi mást is várhatnánk Louis De Funes, francia komikus főszereplésével? "Duchemin: Igen, emberek! Erről azt mondják: ennivaló. Ismerkedjenek meg vele jó alaposan. Tehát minél több információ, tárgyi ismeret. Hölgyeim és Uraim, jó étvágyat!"
Ízek, imák, szerelmek. Nem feltétlen gasztrofilm, de ha megnézed, az eredeti pizzákra és az ínycsiklandozó tésztákra kedvet fogsz kapni, valamint a szabadabb életvitelre, és az élet örömeinek élvezetére is. Ha valamikor is játszadoztál a gondolattal, hogy bejárd a világot és közben végigkóstolj mindent, akkor ez a film jó kezdés lehet.
Az Indul a bakterház Bendegúzának fejét kemény fából faragták, mert a "Hiszen javulnék én, anyám, de nem megy az olyan könnyen faluhelyen." riposzt után kapott pofonból a másodikat a leveses tányér adja, de ez meg se kottyan neki. Nálunk szerencsére nem szerepel az étlapon nyakleves.
Ratatouille. Egy olyan mesefilm is helyet követel magának a listánkon, melynek szaktanácsadója Thomas Keller, 2x3 Michelin-csillagos amerikai sztárséf volt. Remy, a gourmet patkány arról álmodik, hogy séfként dolgozhat, hiszen a konyhai példaképe, Auguste Gusteau is megmondta, hogy "mindenki főzhet". Ezt az aranyos filmet kezdő szakácsoknak mindenképpen látniuk kell!
Megéheztél?