Gekko Pub

Halloween

2016. október 22. - Gekko Pub Szombathely

Rém egyszerű finomságok.
Magyar vonatkozásban nem szokás a Halloween-t “ünnepelni”, mi meghittebben emlékezünk az elmúlásról. Angolszász hagyomány a “csokit vagy csalunk”. Mutatunk pár ötletet a nagyvilágból, ami otthon is egyszerűen elkészíthető a gyermekeknek, természetesen koruknak megfelelő formában tálalva.

image_109.jpeg

Halloween

Sokan most kaptátok fel az iszapot, hogy már megint ez a marhaság, és hogy magyar ember nem helovínezik, mert nálunk mindenszentek és halottak napja van. Anélkül hogy részletekbe bonyolódnánk, maradjunk annyiban, hogy egy ősi kelta ünnep, római közvetítéssel került a terjeszkedő kereszténység látókörébe, amiből később az általunk ismert emléknapok kialakultak, Írországban pedig a mindenszentek (éjszakája) az All Hallows’ Eve. De talán nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy ezt az évszakot sokan az elmúlással hozzák összefüggésbe, pedig jobb volna talán a megnyugvás, és elmélkedés szinonimájaként gondolni rá. Még a természettől teljesen elszakadt városi ember is érzi, hogy lelassul a világ, a fák megszabadulnak terhüktől, és leveleiktől… Legnagyobb szerencsénkre ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk igazán finomakat! Az ősz-tél ízei aromásak, egészen különleges gasztronómiai örömöket ígérnek. Új ajánlatunk:

Sütőtök krémleves pirított magvakkal:

image_110.jpeg

Lenmagos csirkecsíkok pirított dióval, mézes-joghurtos öntettel 

image_111.jpeg

Hagymás rostélyos fokhagymás héjas burgonyával

image_112.jpeg

Argentin steak vargányamártással, karika burgonyával 

image_113.jpeg

Csirkesteak fügés camembertes öntettel, jázmin rizzsel

image_114.jpeg

Gesztenyepüré meggyraguval

image_115.jpeg

Aztán ki tudja, lehet, hogy egy pohárka jófajta ital után még a tökfaragáshoz is  megjön a kedvünk...

PUB-ok világa

Itt van az ősz, megint, újra... Minden színével, illatával - és baromi sok esővel… Jönnek a fázós reggelek, plédbe burkolózós, összebújós esték - még a természettől teljesen elszakadt városi ember is érzi, hogy lelassul a világ, a gyümölcsfák megszabadulnak terhüktől, és leveleiktől… Legnagyobb szerencsénkre ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk igazán jókat! Eme évszak ízei kivételesen aromásak, koncentráltak, különleges gasztronómiai örömöket ígérnek, amelyeket igazán kár volna kihagyni. Remek alapanyagok meghálálják a törődést, a variációk száma szinte végtelen, most pedig mutatunk is párat, amelyeket természetesen meg is kóstolhattok nálunk. Az esős időjárás tehát egyáltalán nem kell, hogy rányomja a bélyegét a hangulatunkra, találjuk meg az ősz kincseit, és élvezzük azokat! 

image_103.jpeg

A cheddar sok mindenbe jó lehet: melegszendvicsre, hamburgerbe, sőt, még fondübe is. Mi most mégis egy pikáns krémlevest főztünk belőle, salsa és tortilla chips társasásában. És ugyan egész évben szezonális, de ősszel a fokozott vitaminhiányra és a hideg ellen is nagyon jó gyógyír, tartalmas és melegít, mégsem nehéz étel. Igazán könnyedén és gyorsan elkészítjük, ha ennétek egy gazdag változatot a városban. Mexikói cheddar krémleves salsa-val, tortilla chips-szel:

image_104.jpeg

A fő attrakció ebben az ínyencségben a tortilla tekercselése, amely (tetszés szerint) sonkával vagy baconnel elkábítva igazán újszerű élménnyel fog meglepni benneteket. Hozzá teljesen egyszerű, de nagyon jól működő fokhagymás mártogatóst párosítunk.

image_95.jpeg

A nyár az intenzív élmények, színek, illatok és a (teljes anyagi) leégés időszaka, amiből ezúttal nálunk marad egy darabka forró Mexikó! Ahogy az ország történelme, kultúrája, népei, éghajlata, állatvilága, úgy konyhaművészete is sokszínű, és egyedülálló, ennek egyik remek példája a quesadilla, melyet fűszeres, omlós marhával, grillezett csirkemellel, de akár vega verzióban is elkészítünk nektek, utóbbit dupla cheddarral megfejelve.

image_85.jpeg

Ha pedig már eszünk, innunk is kell, egy Pub kínálatához jellemző módon most "vendégsörünket" ajánljuk. Barna Krusovice - kellemesen malátás, kávés lecsengéssel. A kesernyés és édeskés ízvilág tökéletes harmóniáját találhatjuk meg benne. Ahogy a bor minősége a szőlőben, a söré is az alapanyag minőségében dől el, a kiváló minőségű moráviai maláta és a zateci komló. A barna változat ráadásul nagyon alacsony alkoholtartalmú (3,8 %-os), így több korsó fogyasztásához sem kell túl nagy bátorság. 

image_105.jpeg

Ha pedig már iszunk, ennünk is kell (megint), főleg ha nem akarjuk, hogy idejekorán megszédüljünk…  "vendégsör" + sörben sült (egész) kemencés csülök harmóniája:

image_106.jpeg

Távoli vidékek gasztronómiáját is élvezheted, és még csak utazni sem kell. A sor pedig folytatódik, azaz be lehet térni a már jól megszokott ízek, de ismeretlen terepek felkutatása okán is, illetve házhoz is visszük.

Szombathely, Szelestey u. 2.

www.gekkopub.hu

Őszi ajánlatunk

Ideje néha elszakadni a húsleves-rántotthús-sültkrumpli szentháromságból! Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig ugyanazt együk, néha merjünk kísérletezni is! Mi most az őszi ajánlatunkat kínáljuk nektek. Vajon mennyire egyezik az ízlésünk?

image_96.jpeg

A krémlevesek ugyan egész évben szezonálisak, de ősszel a fokozott vitaminhiányra és a hideg ellen is nagyon jó gyógyír zsályás póréhagyma krémlevesünk, sajtos pirítóssal. Nem véletlenül népszerű ajánlatunkon: selymes a tejszíntől, tartalmas és melegít, mégsem nehéz étel. Igazán könnyedén és gyorsan elkészítjük, ha ennétek egy gazdag változatot a városban. 

image_97.jpeg

Ezt a főételt az egyszerűség és a gyorsaság jellemzi. Nagyon ízletesen elkészítjük a kívül ropogós, belül puha rántott csirkemájat, melyet zelleres burgonyapürével tálalunk.

image_98.jpeg

Egyszer hallottunk két ismerőst beszélgetni, akik így üdvözölték egymást: „Hej, de rég találkoztunk!” mire a másik: ”Azért, mert nem ugyanabba a templomba járunk.” Na ezért kell ugyanabba a pubba járni! Az angolszász eredetű kifejezés a „Public house”-ból rövidült, és valóban a köz érdekeit szolgáljuk. :-) Érthető okokból egy pub ételkínálata nem feltétlenül a legkifinomultabb gasztronómiai műremekeket tartalmazza, inkább jellemző a karakteres ízvilág, és a bőséges kalóriamennyiség, most mégis egy különleges ízélményt mutatunk őszi ajánlatunkról: fetás szűzérme szőlőraguval, jázmin rizzsel.

image_99.jpeg

Vendégsörünk: sötétbarna lager sör, enyhe malátaaromával. Alapanyagai a kiváló minőségű moráviai maláta és zateci komló. Különlegessége az alacsonyabb, 3,8 %-os alkoholtartalom, mely a sört könnyűvé, fogyaszthatóvá teszi, ezért hölgyek számára is bátran ajánljuk.

Saját tapasztalatunk: habja a világoséhoz hasonlóan szép kemény és sűrű, nem oszlik szét másodpercek alatt. Illata enyhén édeskés, ízéről az első kortyoknál az jut eszedbe, hogy füstös. Tökéletesen harmonizál egy jó kis sonkás vagy baconon-os tortilla tekerccsel, amelyet fokhagymás mártogatóssal tálalunk.

image_100.jpeg

A zöldborsófőzelék megváltás, a zöldborsófőzelék kibúvó, a zöldborsófőzelék áldás. Ennél klasszikusabbak már nem is lehetnénk, krémes is, de mégis más, mert fokhagymás szűzpecsenye csíkokkal tálaljuk. Bármikor javasoljuk, ha épp nem tudsz mit választani az étlapról, illetve segít akkor is, ha rossz kedved van, és odakint vacak az idő. 

image_101.jpeg

Aki egy kicsit is szeret sütni-főzni, az tudja, hogy a palacsinta egyáltalán nem unalmas. A palacsinta egy őssejt, ami bármivé fejlődhet, attól függően, hogy mit kezdünk vele. Nem véletlenül került fel őszi ajánlatunkra, és rövid idő alatt hatalmas kedvenccé vált: karamellizált gyümölcsökkel töltött palacsinta, szilvás-mascarpone krémmel. Már gondolkodunk, hogy palacsinta partikat kell tartani rendszeresen. :-)

image_102.jpeg

Beer-lak

Egy sör nem sör. Két sör fél sör. Négy sör egy sör, de ugye egy sör nem sör…image_86.jpeg

Kézműves söreink mellett állandó két főszereplőnk csapra verve: Soproni és Krusovice világos, illetve állandó jelleggel harmadikként egy “vendégsör” csatlakozik - most készletünk erejéig: barna Krusovice. 

image_90.jpeg

Sötétbarna lager, enyhe malátaaromával. Alapanyagai a kiváló minőségű moráviai maláta és zateci komló. Különlegessége az alacsonyabb, 3,8 %-os alkoholtartalom, mely a sört könnyűvé, fogyaszthatóvá teszi, ezért hölgyek számára is bátran ajánljuk. - Saját tapasztalatunk: habja a világoséhoz hasonlóan szép kemény és sűrű, nem oszlik szét másodpercek alatt. Illata enyhén édeskés, ízéről az első kortyoknál az jut eszedbe, hogy füstös. Tökéletesen harmonizál egy jó kis sonkás vagy baconon-os tortilla tekerccsel, amelyet fokhagymás mártogatóssal tálalunk.

image_95.jpeg

A sörforradalomnak nincsenek határai. A napjainkban gyártott igazi Csíki Sör a csíkszentsimoni sörmanufaktúrában, székelyek által előállított természetesen magas alkoholtartalmú Bock típusú sör. Az 1516-os bajor tisztasági törvény alapján vízből, sörárpából, komlóból és élesztőből készül. A lefőzött sörlé természetes úton érlelődik, a folyamatot semmivel nem gyorsítják fel, illetve nem is pasztőrizálják, ezzel is gazdag ízvilágot nyújtva. A góbéság a címkén is megtalálható, ilyen hívószavak: „felvidít, üdít és táplál”. Ki ne akarna vidám, adomázó társaság tagja lenni?

image_92.jpeg

Az Igazi Csíki sör egy újabb zseniális identitásőrző kezdeményezés, ami tökéletesen jellemzi a székely "megnemalkuvó" mentalitást. Az alapanyagok tekintetében a komlót Segesvár környékéről, a sörárpát Felvidékről/Szlovákiából szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. Típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a bock típushoz. Enyhén édeskés ízű, kevésbé világos színű, magas alkoholtartalma (6%) miatt ünnepi sörtípusként is ismerik. - Marhahúsos pappardellével társítva, melyet paradicsommal és parmezánforgáccsal elkábítva tálalunk, talán a "fifikát" is megleljük. 

image_87.jpeg

Sörapu tudja mi kell néktek: narancsos-mézes félbarna gyömbéres sör, amelyből árad az atyai szeretet. Hogy étel és bor harmóniája hogyan viszonyul egymáshoz - közismert tény, de mostanra már egyre gyakoribb, hogy egy pohár sört rendelnek a vendégek étkezés előtt. Hogy a trend volt-e előbb vagy a sör jótékony hatásait alátámasztó vizsgálatok, ma már nem lehet tudni. Mindenesetre tökéletesen előkészíti a gyomrot, mintegy energiákkal telíti az étkezés előtt. De, hogy az egyszeri étteremlátogató se jöjjön zavarba, ha sörrel kísért ebédre vagy vacsorára vágyik, bátran érdeklődjön felszolgálóinktól, hogy az elkövetkező étkezés a lehető legkellemesebb élményt jelentse számu(n)kra - azaz milyen sört fogyasszunk a fogásokhoz. Ami a halakat illeti, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben remekül “úsznak” a sörben. Ha ennek a párosítása mellett döntünk, javasoljuk fish and chips ételünket - tőkehal rosejblivel, mivel a sörben megjelenő pörkölési aromák remekül harmonizálnak a sütés során keletkező halízekkel.

image_91.jpeg

Ne habozz! A Keserű Méz – valódi „feszültséget” hordoz magában: vibráló és energikus. A maláta édessége kekszes, gyümölcsös aromái vadvirágot és virágmézet idéznek, komlókaraktere pedig herbális. Opálosan áttetsző, hófehér habbal. Az új magyar sörfőzés első nagy meglepetése: kísérleti sör, amely új műfajt teremtett. A „hopláger” – ez a triplán komlózott, erős lágersör – Magyarország válasza az amerikai sörforradalom ikonikus sörére. Méltán lett az egyik legismertebb hazai kézműves sör, javasoljuk, hogy kóstoljátok meg, a többit meg lerendezik az ízlelőbimbók a kortyok közben. Például kapcsolatban vele: mustáros grill tarja sült hagymával, tükörtojással.

image_93.jpeg

Jobb adni, mint kapni! Tuck baráttól halljuk ezt az alapvetést a Tüzes íjász című filmben, miközben bőszen osztja az ellent hatalmas furkósbotjával, a keresztény irgalmasság nevében. Persze két torzsalkodás között neki is jól esik egy kis felfrissülés…
„…akkor Tuck barát a fellegek felé emelt egy marék árpagabonát és ekképp szólt híveihez… a bolondok ezt a gabonát felzabálják, állatok elé vetik… pedig az Úr azt szeretné, ha méltóbb módon vennénk magunkhoz e nemes terményt… áldassék így tehát az Úr neve, miképp mosolyt hozott orcánkra a bánatok idején azonáltal, hogy megteremtette számunkra a sert…”
A s(h)erwoodi legendárium hozzánk is megérkezett, igazi belga jellegű kézműves sörök formájában!
A Tuck barátról elnevezett nedű legalább akkorát üt, mint ő maga, a 7,5%-os alkoholtartalom azonban nem tolakszik előre, egyszerűen csak simán fejbe vág. Ajánljuk párosításnak quesadillánkat, melyet fűszeres, omlós marhával, grillezett csirkemellel, de akár vega verzióban is elkészítünk nektek - utóbbit dupla cheddarral megfejelve.

image_94.jpeg

Sherwood ale - Tuck méltó párja, ám - éjfekete színe másfajta ízvilágot előlegez meg. A sörmanufaktúrák az egész világon lendületben vannak, egyre erősebb a piac: a speciális ízű sörök nemcsak a szájat kényeztetik, a szemnek is kedvesek. Robin Hood hangulatára játszik rá a címkével, benne van a naiv festészet bája, de kézműves sörhöz nem kell okvetlen Da Vincit feltámasztani. Ez nem baj, hanem báj. Mondjuk a kemencés, sörben sült egész csülök is szebb, mint egy festmény. Íme:

image_107.jpeg

Tuck ellenpontja az igazán kecses Maid Marian, egy mézes, szűretlen búzasör, ami kiválóan passzol könnyű ételek, halak, szárnyasok mellé. Az élesztősen palackozott különlegességet belga búzasörökre jellemző fűszeresség és gyümölcsösség kíséri, egy árnyalatnyi virágos gondolattal. Kiváló ízkiemelő jellemzői miatt ajánljuk tepsiben sütött csirkeszárnyainkhoz, amelyet chilis mártogatóssal tálalunk.

image_108.jpeg

És ha valami könnyedebbre vágysz, neked ajánljuk zöld rágcsálnivalóink egyikét. Friss, zamatos, egészséges - SŐT! Tudtad, ha csak egy betű változik, az még belefér? Saláta… Maláta… :-)

Szombathely, Szelestey u. 2.

www.gekkopub.hu

Gekko Pub kedvencei

„Az univerzumnak nincsenek kedvencei” - mondta egyszer Andrew Matthews, amerikai író. De nekünk vannak!

image_79.jpeg

Egy bölcs ismerősünk mindig azt mondogatta, figyeljétek meg, augusztus 20-a körül plusz-mínusz három nappal jön egy hatalmas vihar, meg lehűlés, aztán - utána bár visszatér - a nyár már nem lesz olyan, mint előtte.

Való igaz, hogy a reggelek meg esték már hűvösebbek, elérkezett a szeptember is, de azért még érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, és a paradicsomnak is most van a legjobb íze! Grillezni is ki lehet még menni a szabadba, és legalább a szúnyogok is jóllaknak. Ha azonban csak a Vöröskeresztben bíztok, és csak náluk vennétek részt önkéntes véradáson, ne adj’ Isten egyszerűen csupán élveznétek a nyárvégi telt ízeket, akkor ismét jó híreink vannak…

Hideg szilvakrém levesünket fahéjas habgaluskával tálaljuk, hogy tökéletes legyen az édes bűnbeesés.

image_80.jpeg

Ha pedig arra gondolunk, hogy valójában egy rózsaféle gyümölcsét fogyasztjuk, egészen költői hangulatba kerülhetünk. Apropó, irodalom, szerencsére Pármában nem csak kolostor van, hanem jóféle sonka is, amit elhozunk nektek, egy könnyed zöldsalátával ellenpontozva a karakteres aromát; az egész alapját csirkemell steak adja, a betetőzését pedig fokhagymás, ropogós, pirított kenyérkockák.

image_84.jpeg

Ha igazi füstös élményre vágytok, a barbecue flekken grill cukkinivel és fűszeres burgonyával kiváló döntés, de a mézes csirkenyársunk grillezett kukoricával, és datolyás rizzsel ugyancsak a nyáresték sütögetős, pálinkázós, elszédülős, csillagnézős, elmélázós, mellettünk-horkolót- könyökkel-szelíden-bordán-vágós hangulatát idézi.

image_83.jpeg

A fő attrakció ebben az ínyencségben a mézes csirkenyárs, amely grillezett kukoricáva elkábítva igazán újszerű élménnyel fog meglepni benneteket. Hozzá teljesen egyszerű, de a saslikkal nagyon jól működő datolyás párolt rizst társítottunk… 

image_82.jpeg

A nyár az intenzív élmények, színek, illatok és a (teljes anyagi) leégés időszaka, amiből ezúttal nálunk marad egy darabka forró Mexikó! Ahogy az ország történelme, kultúrája, népei, éghajlata, állatvilága, úgy konyhaművészete is sokszínű, és egyedülálló, ennek egyik remek példája a quesadilla, melyet fűszeres, omlós marhával, grillezett csirkemellel, de akár vega verzióban is elkészítünk nektek, utóbbit dupla cheddarral megfejelve.

image_85.jpeg

Ha pedig már édes ízekkel kezdtünk, nos, egy étkezés igazi koronája mi lehet más, mint a desszert. Banán splitünk mézes, pirított magvakkal készül, és egy kicsit a trópusokat idézi.

image_81.jpeg

Ideje néha elszakadni a húsleves-rántotthús-sültkrumpli szentháromságból! Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindig ugyanazt együk, néha merjünk kísérletezni is! Mi most a saját kedvenceinket kínáljuk nektek. Vajon mennyire egyezik az ízlésünk?

Ha pedig eszünk, akkor már innunk is kell:

image_86.jpegA sörforradalomnak nincsenek határai. A napjainkban gyártott igazi Csíki Sör a csíkszentsimoni sörmanufaktúrában, székelyek által előállított természetesen magas alkoholtartalmú Bock típusú sör. Az 1516-os bajor tisztasági törvény alapján vízből, sörárpából, komlóból és élesztőből készül. A lefőzött sörlé természetes úton érlelődik, a folyamatot semmivel nem gyorsítják fel, illetve nem is pasztőrizálják, ezzel is gazdag ízvilágot nyújtva.

A góbéság a címkén is megtalálható, ilyen hívószavak: „felvidít, üdít és táplál”. Ki ne akarna vidám, adomázó társaság tagja lenni?

image_88.jpeg

Az Igazi Csíki sör egy újabb zseniális identitásőrző kezdeményezés, ami tökéletesen jellemzi a székely "megnemalkuvó" mentalitást. Az alapanyagok tekintetében a komlót Segesvár környékéről, a sörárpát Felvidékről/Szlovákiából szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. Típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a bock típushoz. Enyhén édeskés ízű, kevésbé világos színű, magas alkoholtartalma (6%) miatt ünnepi sörtípusként is ismerik.

Marhahúsos pappardellével társítva, melyet paradicsommal és parmezánforgáccsal elkábítva tálalunk, talán a "fifikát" is megleljük. 

image_87.jpeg

Gekko Pub, Szombathely, Szelestey u. 2.

06 20 926 2068
http://www.gekkopub.hu/

Kedvenc ételeink

Cicero óta tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet. Épp ezért jó olykor új dolgokat kipróbálni, mint például a bázisugrást, a bungee jumping-ot, vagy a víz alatti esküvőt. Oké, ha erre mégsem vágytok, érdemes új ajánlatunkat elsajátítani.

image_79.jpeg

A krémlevesek egész évben szezonálisak, amely tartalmas, mégsem nehéz étel. Igazán könnyedén és gyorsan elkészítjük, ha ennétek egy őszi változatában a városban.

image_80.jpeg

"A sör nem akar semmi rosszat, csak játszani. Csúszdázni egyet a nyelőcsöveden." – szól a régi, veretes bölcsesség, ami a forró nyári napok elmúltával is aktuális.

image_45.jpeg

Ha pedig már iszunk, ennünk is kell, főleg ha nem akarjuk, hogy idejekorán megszédüljünk…

image_84.jpeg

A kánikula elmúltával elérkezett az ősz, minden színével, illatával - jönnek a fázós reggelek, plédbe burkolózós, összebújós esték, forró teák, a fűtésszámla, és ajánlatunk.

image_83.jpeg

Igazán elkényeztet minket a természet, és mindez a színes pompa nem csak a szemnek, hanem a szájnak is ingere lehet, hiszen ebben az évszakban is számos kinccsel szolgálnak, kínálva a vitaminokat, értékes tápanyagokat. Biztosan ismerős, hogy "Csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!", de mutatjuk milyen szezonális gasztronómiai trükkökkel lehet még enerdzsit nyerni. A kulcs a megfelelő táplálékok fogyasztásában rejlik, amelyek jótékonyan hatnak az anyagcserédre és az idegrendszeredre is.

image_82.jpeg

Talán az egyik legismerebb mexikói étel, amely nagyon népszerű hazánkban is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet ropogósra és olvadósra sütünk. Ízlés szerint választhatod variációinkból:
 - (fűszeres) omlós marhahússal
, grillezett csirkemellel, 
(vega) dupla chedarral
Quesadilla (ejtsd:kázádíjá)

image_85.jpeg

Édesség-ambulancia
Ha súlyos, akut desszerthiányod lép fel, hiperszuper csillagrombolónk, íme a csodadesszert: 

image_81.jpeg

 „Az univerzumnak nincsenek kedvencei” - mondta egyszer Andrew Matthews, amerikai író. De nekünk vannak! ;-)

RIO 2016

 

image_70.jpeg

 

image_71.jpeg

 

2016. augusztus 5. - Kezdetét veszi Rio! Négyévente az olimpiáé a főszerep, ilyenkor minden más egy kicsit háttérbe szorul, a lehető legtermészetesebb, hogy a normális menetrend fenekestül felfordul, a tévéközvetítések köré szerveződik a napi program, az üzleti élet lustán döcög, a vendéglátóhelyeken a kivetítő előtt rikoltó népek miatt pedig mindenhova ideiglenesen mediterrán életérzés kúszik be. De ne szaporítsuk tovább a szót, mert van egy külön kis helyiségünk a hátsó traktusban, amit direkt arra találtunk ki, hogy az otthoni hepehupajt és romhalmazokat el tudjátok kerülni. Hangulata tökéletesen illeszkedik a jól ismert elülső részhez, ám mégis kellemesebben tudtok együtt lenni szurkolótáborral, barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal. A nagyjából 20-25 fős kapacitás biztosítja, hogy „nem veszünk el” a tömegben, mindenki-mindenkivel kényelmesen tud egy pár szót váltani, és külön bejáratot terveztünk arra, hogy ne kelljen az éttermen átvágni sem befelé jövet, sem pedig akkor, ha egy jó szivarnak hódolnátok. Szurkolások, szülinapok, névnapok, családi-baráti összejövetelek, legény-, és leánybúcsúk, és céges bulik helyszíne lehet a hátsó termünk, melyben nagy TV és klíma is rendelkezésre áll, ráadásul az ételről-italról is mi gondoskodunk. Csapolt- és kézműves sörök széles kínálatban, és külön megbeszélés tárgya szinte minden, maximálisan rugalmasak vagyunk, - akár kedvezménnyel, akár ételekkel - és zártkörű rendezvénynél garantáltan akkor van záróra, amikor Ti szeretnétek. Nektek nincs is más dolgotok, mint check, truváj, szelfi.

image_61.jpeg

Aki nem hiszi, járjon utána! ;-)

 Rio ajánlatunk:

- fűszeres csirkeszárnyak chilis mártogatóssal
- marhapofa lilahagymalekvárral és tükörtojással - pirított bagetten
- csirkés-spenótos pappardelle rókagombával és parmezánforgáccsal
- csapolt sörök: soproni, krusovice, edelweiss, illetve kézműves söreink

image_73.jpeg

Úgy felhevültem!

image_76.jpeg

Gyors ajánlatunk:

Ha rohangálásban vagy, de megoldanád a gyors tápanyagbevitelt, neked állítottuk össze ajánlónkat. Meleg levesre szükség van az immunrendszer általános erősítésére, és amíg kanalazod a falusi húslevest gazdagon, már el is készítettük Gekko burger variációnkat. Növeld Te is a GDP-t, igyál még egy kávét! 

image_74.jpeg

Nem borogatást kértem, szomjas vagyok!

image_77.jpeg

Házhozszállítás: www.gekkopub.hu

image_78.jpeg

 

Gekko Pub Szombathely

Van egy külön kis helyiségünk a hátsó traktusban, amit direkt arra találtunk ki, hogy az otthoni partizással járó katasztrófákat és romhalmazokat el tudjátok kerülni. Hangulata tökéletesen illeszkedik a jól ismert elülső részhez, ám mégis meghittebben tudtok együtt lenni családdal, barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal. A nagyjából 20-25 fős kapacitás biztosítja, hogy „nem veszünk el” a tömegben, mindenki-mindenkivel kényelmesen tud egy pár szót váltani.

image_61.jpeg

Külön bejáratot terveztünk arra, hogy ne kelljen az éttermen átvágni sem befelé jövet, sem pedig akkor, ha egy jó szivarnak hódolnátok. Szülinapok, névnapok, családi-baráti összejövetelek, legény-, és leánybúcsúk, és céges bulik helyszíne lehet a hátsó termünk, ráadásul az ételről-italról is mi gondoskodunk. (Tudjátok, az otthon az a hely, ahol vacsora után el kell mosogatnotok.) Külön megbeszélés tárgya szinte minden, maximálisan rugalmasak vagyunk, - akár kedvezménnyel, akár ételekkel - és zártkörű rendezvénynél garantáltan akkor van záróra, amikor Ti szeretnétek. Nektek nincs is más dolgotok, mint check, truváj, szelfi.

image_62.jpeg

Aki nem hiszi, járjon utána. ;-)

image_63.jpeg

Hola! Tex-Mex ajánlatunk

Mexikói cheddar krémleves salsa-val, tortilla chips-szel
A cheddar sok mindenbe jó lehet: melegszendvicsre, hamburgerbe, sőt, még fondübe is. Mi most mégis egy pikáns krémlevest főztünk belőle, salsa és tortilla chips társasásában.

QUESADILLA - A MEXIKÓI MELEGSZENDVICS
Talán az egyik legismerebb mexikói étel, amely nagyon népszerű hazánkban is. Tulajdonképpen sajttal és mindenféle földi jóval megpakolt tortillalapokról van szó, amelyet ropogósra és olvadósra sütünk. Ízlés szerint töltve választhatod variációinkból:
- fűszeres, omlós marhahússal
- grillezett csirkemellel
- vega, dupla chedarral
Quesadilla (ejtsd:kázádíjá):

Tequila sunrise kamikaze
A kamikaze jelentése: isteni szél. És ennek megfelelően szélvész gyorsan ledöntős, ütős. Utána pedig úgy érezhetjük magunkat, mint a valódi kamikázék egy sikeres bevetés után. Ragozhatnánk tovább is, de a lényeg annyi, hogy ez a koktél shotos pohárban kerül elénk, egyhajtásra fogyasztjuk - kicsi, tehát sok legurul belőle, és mire éreznénk a hatását, már lefejeltük az asztalt.

image_65.jpeg

Aktuális nyári ajánlatunk: 

Hűsítő krémes meggylevesünk - csokifagyival
Akár a menüsor végén, desszertként is javasoljuk.

Általában a steakeket azokból a kiváló minőségű húsokból készítjük, amikhez nem igazán szükséges különösebb ízesítés, maga a hús íze önállóan megállja a helyét a tányéron. A halak közül talán a legkedveltebb a lazac, amit nyári ajánlatunkon lime-os vaj társaságában és friss zöldsalátával kínálunk.

Sajttorta ribizlimártással - friss gyümölcsből
Ha tippelni kéne, bizonyára azt gondolnánk, nem is oly régóta élvezhetjük ezt a krémes finomságot, ám a sajttortának egészen komoly múltja van. A feljegyzések szerint már az ókori görögök is készítettek hasonló édességet, tőlük átvették a rómaiak, aztán került az európai műhelyekbe, majd a 19. században meghódította az Újvilágot is, innen pedig egyenes út vezetett a Gekko Pub-ba. Finom és könnyed hétvégi desszert - ha kóstoltad már, akkor azért, ha nem, akkor meg azért ajánljuk.

image_64.jpeg

Cicero óta tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet. Épp ezért jó olykor új dolgokat kipróbálni, mint például a bázisugrást, a bungee jumping-ot, vagy a víz alatti esküvőt. Oké, ha erre mégsem vágytok, érdemes a már jól bevált ajánlatainkat elsajátítani. 

image_66.jpeg

Desperado egyik híres jelenetében hangzik el a következő kijelentés: "A csapost sosem ölik meg." - Végül is ilyen kínálat mellett mi okotok lenne rá? 

image_69.jpeg

Tíz magyar étkezési szokás, amitől a külföldiek ledöbbennek

Még ha hallottál is róla, hogy a magyaroknak vannak a külföldiek számára furának tartott étkezési szokásaik, amit nekünk nehéz észrevenni: hiszen olyan finom a zsírosdeszka lilahagymával, a mákos tészta, vagy éppen a pacal meg a velőskenyér - mi lenne ezekben furcsa.... Azonban gasztronómiánkkal és étkezési kultúránkkal akár csak futólag megismerkedő külföldieknek sok esetben már korántsem ilyen egyszerű legyinteni a jellegzetes magyar ételekre, alapanyagokra, elkészítési módokra vagy étkezési szokásokra. Íme, néhány példa.


1. Ha főzöl, szinte mindegy, mit csinálsz, a kiindulás: zsiradék+hagyma

Külföldiekkel albérletező magyarok egységes tapasztalata a csodálkozás, hogy „már megint olajon (esetleg zsíron) pirítod a hagymát?”. Nekünk talán fel sem tűnik, de tényleg nagyon sok ételünknek ez a kiindulási alapja, és nem csak a pörkölteknek, raguknak, hanem leveseknek, sőt, főzelékeknek is.

2. Paprika nélkül megnézhetnéd magad

Sok magyar fogásnak elengedhetetlen alapanyaga a friss paprika: gondolj csak a lecsóra, de a darált (Erős Pista, Édes Anna, illetve megszámlálhatatlan mennyiségű klónjaik), és főleg az őrölt, piros, vagy jobb esetben inkább vörös fűszerpaprika nélkül sem gulyás, sem pörkölt, sem paprikáskrumpli nem létezhet. Hogy csak a legfontosabbakat említsük. Tehát külső szemmel nézve valóban túltenghet a magyar konyhában a paprika. Szóval van abban valami, hogy a magyar konyha a zsír-hagyma-paprika szentháromságán nyugszik – de legalábbis tényleg alapvető gerincét adja ez a három alapanyag.

image_56.jpeg

 3. Szinte mindenbe tejfölt teszel

A magyarok túlburjánzó tejfölimádata azonnal szembetűnik egy külföldinek. Először is megszámlálhatatlan étel van, amelyek szerves része a tejföl, de ezen a nem kevés fogáson kívül is kerül majdnem mindenbe, „csak úgy”. Legyen az csirkepaprikás, lángos, zöldbableves – de egy jó tejfölös bundáskenyeret hagymával ki nem nyomott már be vacsorára? A túrós tésztára vagy a vagy túrós palacsintára is nélkülözhetetlen – ez utóbbival el is érkeztünk a következő ponthoz.

image_57.jpeg

4. Túró, ráadásul édesen?!

A tejfölhöz hasonlóan a jellegzetes rögös, sovány túró is nemzeti sajátosság, ehhez hasonló a Kárpát-medencén kívül nemigen van. Szóval ennek a fajta túrónak az öncélú, előre megfontolt szándékkal történő és folytatólagosan elkövetett fogyasztása már önmagában is gyanús. De semmi ahhoz képest, amikor a túróba cukor kerül, sőt, esetleg egy kis csoki is része lesz a fogásnak, mint a Túró Rudinál.

5. Belsőségek orrba-szájba: pacal, vese-velő – sőt: kakashere pörkölt!

Egy disztingvált nyugati számára az állatok ehető részei kb. a comb vagy esetleg a szárny magasságában érnek véget. Már a nagyi által előszeretettel a levesbe főzött csirkelábbal vagy zúzával is ki lehet kergetni a legtöbbjüket a világból – pedig mi ez egy jó kis vesevelőhöz, vagy kakashere pörkölthöz képest! Természetesen a körömpörkölt vagy épp a kocsonya, és a benne lévő disznóköröm is ebbe a körbe tartozik, és a zúzapörkölt sem hagyható ki a felsorolásból.

image_58.jpeg

6. Megeszed a szilárd, tömbösített zsírt – mindegy, hogy kenyérre kened, vagy szalonnának nevezed, és kockákra darabolva teszed a szádba

A szalonnát – baconként – tőlünk nyugatabbra is ismerik, de az, hogy a gyakorlatilag teljesen húsmentes, 100% zsírból álló fehér szalonnát is képes vagy jó étvággyal elfogyasztani, sok külföldinek megmagyarázhatatlan rejtély. A vastagon megkent zsíroskenyér és a disznótepertő ezen semmit sem segít, sőt.

7. A disznótorok válogatott finomságai: hagymás vér, véreshurka, disznósajt

Külön pontot érdemelnek a disznóvágáshoz kapcsolódó, illetve disznótoros ételek. Már maga a disznóvágás is elég rémisztő, barbár szokásnak tűnhet sok finom lelkű külföldinek, de ha kiderül, milyen fogások kerülnek az asztalra, garantált a sokk. Vannak, akik a hagymás vér létét is kétségbe vonják...

image_59.jpeg

8. Mindenhez kenyeret eszel. Még a kenyérhez is.

Az egy dolog, hogy bár rendszerint minden főételnek van „normális” körete, azért sokszor választ helyette a magyar ember egy karéj kenyeret. (Vannak olyan szélsőséges egyedek is, akik a tészta vagy a galuska mellé is képesek még pluszban kenyeret is fogyasztani – de ez már tényleg extrém példa). Viszont az, hogy egy leves mellé, vagy egy, nyugati szemmel köretnek minősülő ételhez (pl. párolt, vagy sült zöldségek) hogy képes valaki kenyeret enni, megmagyarázhatatlannak tűnik egy külföldinek.

9. Mákos tészta, a drogos mumus

A mák tőlünk nyugatabbra szinte tabu az étkezésben, ugyanis a növény neve teljesen összefonódott a benne lévő ópiummal, illetve az ebből előállítható heroinnal. Így hát jó, ha díszítésként megpörgetik vele például némely péksütemények „hátát” – de ennyi a maximum. Szegény külföldieknek fogalmuk sincs, hogy maga a mák nem rejt ilyen veszélyeket, így aztán elkerekedett szemmel veszik tudomásul, hogy ilyen extrém magyar étel is létezik…

10. A rengeteg leves: különösen a hideg, édes, rózsaszínesek

Általában is elmondható, hogy a magyar egy „leveses” népség: sok országhoz viszonyítva jóval több fogy itt ezekből a fogásokból. Ez még rendben is van, de amikor első fogásként, a megszokott forró, sós leves helyén egy hideg, rózsaszínű folyadékot szolgálnak fel, ami ráadásul édes, az nem csoda, ha megütközést kelt. A menüsor végén, desszertként még valamennyire meg lehetne érteni…

Hűsítő krémes meggylevesünk - csokifagyival (nyári ajánlatunk):

image_60.jpeg

A „külföldiek” kifejezés persze nagyon általános, mi most leginkább a nyugati országokból idetévedt turistákat értjük alatta. Ráadásul közöttük is vannak nagyon nyitott és rugalmas, befogadó szellemiségű érdeklődők, akik meglepően nyitottak a magyar gasztronómiára. Ahogyan a magyarok között is van nem kevés, aki például egy vesevelőt vagy egy kakastöke pörköltet nem kóstolna meg a világ minden kincséért sem. Az összeállítás tehát szubjektív, ennek figyelembe vételével olvassátok!

Rajzok: Szalai Attila
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

EB 2016 - Gekko Pub

FRISSÍTVE!

"Belgák a győzelmet ünneplik, a magyarok, hogy van csapatuk." (Hajdú B. István)image_49.jpegMegtapasztalhattuk, hogy milyen érzés a saját nemzetért szurkolni egy ekkora tornán, körmöt rágni, izzadni, ugrálni, idegeskedni és öklöt rázni. Köszönjük az élményt, lesz ennek még folytatása, nem az utolsó meccsre kell emlékezni, hanem erre a pár varázslatos hétre, az összetartásra és szeretetre. Szép volt fiúk! #HUN <3

image_50.jpegimage_51.jpeg

2016. június 10. - Kezdetét vette a Labdarúgó Európa Bajnokság! Kétévente átlag egy hónapra a focié a főszerep, ilyenkor minden más egy kicsit háttérbe szorul. A lehető legtermészetesebb, hogy EB, VB idején a normális menetrend fenekestül felfordul, a tévéközvetítések köré szerveződik a napi program, az üzleti élet lustán döcög, a vendéglátóhelyeken a kivetítő előtt rikoltó népek miatt pedig mindenhova ideiglenesen mediterrán életérzés kúszik be. Férfitársaink érzelmi-gondolati muníciója a meccsekre van úgymond spórolva, nagy döntéseknek és sorsfordító eseményeknek nyilván nem kedvez az időszak. Társunk fanatikus idegenként kóvályog otthon, barátaink/kollégáink zaklatott zombikként bekkelik ki az aktuális ütközetig lépkedő időt, mindenfelé a pórusokból párolgó sörszag terjeng, amelyet kiváló ízkiemelő jellemzői miatt javasoljuk csapolt és kézműves változatainkban is, és ajánljuk például Gekko burger ételünk mellé, amelyet rosejblivel tálalunk. "Jó estét az uraknak, kitartást a hölgyeknek" - köszönti minden bizonnyal a mérkőzés előtt a tévénézőket a kommentátor.

image_45.jpeg

12166814_976013032437543_372597561_n.jpg

De ne szaporítsuk tovább a szót, mert van egy külön kis helyiségünk a hátsó traktusban, amit direkt arra találtunk ki, hogy az otthoni hepehupajt és romhalmazokat el tudjátok kerülni. Hangulata tökéletesen illeszkedik a jól ismert elülső részhez, ám mégis kellemesebben tudtok együtt lenni szurkolótáborral, barátokkal, ismerősökkel, kollégákkal. A nagyjából 20-25 fős kapacitás biztosítja, hogy „nem veszünk el” a tömegben, mindenki-mindenkivel kényelmesen tud egy pár szót váltani, és külön bejáratot terveztünk arra, hogy ne kelljen az éttermen átvágni sem befelé jövet, sem pedig akkor, ha egy jó szivarnak hódolnátok. EB szurkolások, szülinapok, névnapok, családi-baráti összejövetelek, legény-, és leánybúcsúk, és céges bulik helyszíne lehet a hátsó termünk, melyben nagy TV és klíma is rendelkezésre áll, ráadásul az ételről-italról is mi gondoskodunk. Csapolt- és kézműves sörök széles kínálatban, és külön megbeszélés tárgya szinte minden, maximálisan rugalmasak vagyunk, - akár kedvezménnyel, akár ételekkel - és zártkörű rendezvénynél garantáltan akkor van záróra, amikor Ti szeretnétek. Nektek nincs is más dolgotok, mint check, truváj, szelfi. Aki nem hiszi, járjon utána! ;-)

12167465_976012452437601_1556904362_n.jpg

 EB ajánlatunk:

- Krusovice világos (csapolt)
- Sörben sült egész csülök (kemencés)

image_43.jpegimage.jpeg

-Soproni (csapolt)

- Marhapofa lilahagymalekvárral és tükörtojással, pirított bagetten

image_44.jpeg12884501_1058437407528438_1782853707_n.jpg

Egy sör nem sör. Két sör fél sör. Négy sör egy sör, de ugye egy sör nem sör... 

12527894_1058437490861763_846131491_n.jpg

Hölgyszakasz: LES (nőies példával):
Te vagy a támadó, és zárás előtt be szeretnél jutni egy cipőboltba, de az eladók ezt nem szeretnék (ők a védők), ezért már az ajtóban állnak. Cipőt csak akkor vehetsz (a gól berúgása), ha van nálad pénztárca (labda). Miután átjutottál a védők falán (eladók), odakiabálsz a barátnődnek, hogy dobja utánad a pénztárcát - na ilyenkor vagy lesen.

EB ajánlatunk csajoknak:

- hideg eperpüré leves vanília fagylalttal és mentás habbal

- rosé kacsamell eperraguval tavaszi salátaágyon

- amerikai palacsinta epervelővel és csokiöntettel

- alkoholos és alkoholmentes frissítők

image_46.jpeg

 S még egy csipetnyi adalék a csajos részhez: KÉNYSZERÍTŐ

A barátnőddel arra gyanakodtok, hogy a pasid félrelép, ezért amikor hazaér beszorítjátok magatok közé, és kérdésekkel ostromoljátok. A legelső ostoba válasznál lecsatolod a srác (ellenfél játékosa) méregdrága óráját (labda) és átdobod a barátnődnek, aki mögötte helyezkedik el. Tehát a pasit arra kényszerítitek, hogy közöttetek szaladgálva próbálja megszerezni óráját, mielőtt azt kidobod az ablakon (gól). 

Bármilyen hasonlóság vagy megegyezés a véletlen műve, mi leginkább a "kötény"-hez értünk, az meg ugye konyhai alkalmatosság. :-) 

image_48.jpeg

Egy nép és egy lélek, egy ország, egy érdek! #HUN

image_47.jpeg