Gekko Pub

Gekko Pub

„Az alkohol lassan öl - de mi épp ráérünk.„

2015. november 12. - Gekko Pub Szombathely

Ehhez hasonló elmésségeket szerintem reggelig tudnánk sorolni, ám azért nagyon nem mindegy, hogy miből, hogyan, és mennyit fogyasztunk. Szinte minden valamirevaló országnak meg van a maga nemzeti itala, amire esküszik, hogy annál nincs jobb, nekünk magyaroknak ilyen a pálinka. Az egykor a szegények kávéjának is nevezett gyümölcspárlat karrierje évszázadokkal ezelőtt indult, és bár akkor még nem volt használatban az „amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is” posztulátum, még ezen is túlmentek eleink, mikor gabonából, céklából, egyéb gyökerekből, sőt, borsóból is megfőzték a magukét.

12243699_986876364684543_1508183751_n.jpg

Az előállítás egyre kifinomultabb lett, és ha borsóból ma már nem is, de mindenféle gyümölcsből készül ez a nemes nedű, aminek további variációi az ágyas és/vagy mézes pálinkák még erőteljesebben hordozzák az alapanyag zamatait, illatait. A jellemzően 40 százalékos alkoholtartalom környékén kezdődő ital fogyasztásának is meg vannak a szabályai, és nem feltétlenül a „mértékkel és tartózkodással” kapcsolatosan. (Tehát nem mérték a lóvödör, és nem tartózkodunk az asztal alatt!) Ha már pálinkát iszunk, adjuk meg a módját! Egy rendes pálinkáspohár kifejezetten a segítségünkre lesz, mikor alaposan szemügyre vesszük, és megszagoljuk az italt. Ha több párlatot is szeretnénk kóstolni, célszerű a könnyedebb, frissebb ízvilág felől a fajsúlyosabb, karakteresebb aromák felé haladni, és közben mindig egy kis szünetet tartani, vizet, sajtot, ropogtatnivalót fogyasztani. Hagyjunk időt az élménynek, és az ízlelésünknek, ne habzsoljunk! Nem szabad ledönteni, hanem szépen lassan élvezni kell minden cseppjét, és persze a nyugalmat, ami szétárad tőle bennünk. Kis mennyiségű alkohol növeli az étvágyat, némi pírt ad az arcnak, és nem csak festékek, kámfor, gyanták, és alkaloidok, hanem a hangulat oldására is alkalmas.

Nálunk – ahogy azt minden étellel és itallal kapcsolatosan megszokhattátok – kizárólag minőségi pálinkák várnak arra, hogy valaki igazán értékelni tudja mindazt a munkát, és szakértelmet, amit a pálinkamesterek cseppenként tettek hozzájuk.

Az itáliai kezdetek idején a gyógynövényekkel lepárolt szeszt még az élet vizének is nevezték, ám azóta árnyaltabb lett a kép. Egy orvostól hallottuk egyszer: „Az alkohol voltaképpen közönséges méreg, de van egy olyan mellékhatása, hogy baromi jól érezzük magunkat tőle.” Legyen a pálinka gasztronómiai élvezet, és ne kellemetlen helyzetek, és irgalmatlan fejfájás forrása! Fogyasszuk mértékkel! (Nem unjátok már megint ezt a lóvödör-dolgot?!)

Kövess bennünket weboldalunkon, FacebookonInstagramon, Tumblr-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkopub.blog.hu/api/trackback/id/tr178073208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása