Gekko Pub

Gekko Pub

Most, hogy szép lassan lecseng a „halogén” tök...

2015. november 01. - Gekko Pub Szombathely

...és a sütőtök krémlevesre szórt illatos „balkon” szalonna időszaka, ideje újabb mulatság után néznünk!

Ezen két orbitális marhaságot mi magunk hallottuk, előbbit még hirdető táblán is volt szerencsénk látni, de hát nem lehet mindenki okos, és azért egy ostoba liba is jó lehet a háznál… Mostani sztorink kezdetei a történelem sűrű ködéből tűnnek elő, amikor városunk még a római cézárok uralmát nyögte, ekkor született Savariában (Tours-i) Szent Márton, aki később Magyarország egyik fő patrónusa, és Burgenland védőszentje is lett. A legenda szerint mikor Tours püspökévé akarták választani, ő ezzel nem értett egyet, és a libák közé bújt el az ólban, ám azok lebuktatták a hangos gágogásukkal. November 11-e ezzel együtt a tél beköszöntét is jelentette a rómaiaknál, akik ekkor Mars isten – akitől Márton neve is származik - szent madarát, ludat fogyasztottak, bőséges mennyiségű újbor kíséretében.

12200828_982728805099299_1331268574_n.jpg

A mezőgazdasági munkálatok végén, a hideg napok eljövetelével mindenki egyre jobban beszorul valami fedett helyre, és vajon mit lehet tenni az unalom ellen? Előkerülhetnek végre a nagy mellek, és a forró combok! Na, nem kell megijedni, nem váltottunk profilt, továbbra is maradunk a gasztronómiánál. Ha Márton nap, akkor sült libacomb, párolt káposztával, tepsis, vagy rozmaringos sült burgonyával! A legtöbben körülbelül erre gondolnak ilyenkor, ám mivel a liba húsa karakteresebb, fűszeresebb, és szaftosabb, mint a csirkéé, ezért a libás variációk száma is végtelen. Készülhet akár tárkonyos leves, megtölthetjük gesztenyével, vagy egyébbel, fogyaszthatjuk máját zsírjában, de a paprikás is jól tud csúszni juhtúrós nokedlivel. Nos, mi már készülünk, és a Márton-napi ajánlatot is a legnagyobb gondossággal állítjuk össze, hogy ismét különleges élményekkel gazdagodhassatok! További jó hír, hogy jó borokból sem lesz hiány, hiszen „Márton az újbor bírája.”

Legvégül pedig a legfontosabb. A néphagyomány szerint „Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.” Ugye Ti sem kockáztatnátok?

Kövess bennünket weboldalunkon, FacebookonInstagramon, Tumblr-en!

A bejegyzés trackback címe:

https://gekkopub.blog.hu/api/trackback/id/tr58040968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása